Назад  |   Начало  »  Езотерика  »  Опитност извън тялото  »  Запознаване с пътуването...  »  Астрална проекция

Астрална проекция

Астрална проекция

През 1875г. Блаватска основава Теософското общество в Ню Йорк, за да изучава източни религии и наука. Нейното учение се основава на знанията натрупани от пътувания в Индия и на други места. Според Теософите човек не е само продукт на физическото си тяло, а е сложно същество, състоящо се от много тела всяко от което е по-фино от това, което е под него. За тези тела трябва да се мисли, като за горна дреха, която трябва да бъде съблечена, за да се открие истинската същност на човека.

Въпреки че има вариации в детайлите, обикновено се твърди, че има седем големи измерения и седем съответстващи на тях тела. Най-грубото от всички е физическото тяло от плът с което всички ние сме запознати. Има и друго тяло описвано също като физическо, известно като „етерен двойник”. Етерният двойник е проява на физическа жизненост, която е постоянна и не се променя по време на цикъла на живота и смъртта, но не е вечен и в крайна сметка се абсорбира на елементите от които е направен. Това двойно тяло действа като един вид предавател на енергия който прави контакт между по ниското физическо тяло и по-висшите тела. Етерната субстанция се разглежда като продължение на физическото.

Следващото ниво е астралният свят и неговото астрално тяло, което се асоциира превозно средство на съзнанието. Астралното тяло е по-фино от етерното тяло и съответно е по-трудно да се достигне до него. Астралното тяло се смята за реплика на физическото тяло (грубото тяло), но с по фино и леко вещество, което прониква във всички нерви, фибри и клетки на физическия организъм и е постоянно в суперактивно състояние на вибрация и пулсация.

Астралният свят се състои от астрална материя, като всички обекти от физическия свят имат своята реплика в астралния свят. Следователно има физическо копие на всичко, което се намира в астралния свят, но има неща в астралния свят, които нямат копия във физическия свят. Има форми създадени от човешката мисъл, които не са отишли по-далеч след като са напуснали физическия свят. Такива форми могат да бъдат специално създадени по време на ритуали с магии и да помогнат след това за изцеление, събиране на информация и получаване на информация.

В схемата описана току що се предполага, че тези които имат способността да виждат естеството на мислите на човек, като виждат промените в цвета и формата на астралното му тяло. Навсякъде около физическото тяло могат да се видят ярки блестящи цветове на астралното тяло, които се наричат астрална аура. Аурата е многоцветна и ярка или замъглена в зависимост от характера и качествата на лицето. Следователно аурата на човек е индекс на скритите му наклонности.

Всички тези концепции са от особено значение поради факта, че астралното тяло трябва да може да се отделя от физическото тяло и да пътува без него. Тъй като астралното пренася и съзнанието, това е тялото, което е бъдно, а не физическото. Говори се, че по време на сън астралното тяло напуска спящото физическо тяло. Неосъзнатите хора имат по-малко съхранена памет и техните астрални пътувания са ограничени и неясни. Лицата с по-високо ниво на съзнание могат да контролират своите астрални пътувания и да изминават много големи разстояния и дори могат да се откъсват от физическите си тела по тяхно желание. Това е което се нарича астрална проекция.

В астралната проекция съзнанието може да пътува почти без ограничения, но то пътува в астралния свят и следователно не вижда физически обекти, а техните астрални проекции и други същества, които живеят в астралните области. Астралният свят е известен, като света на илюзиите или света на мислите. Непредпазливите хора могат да изгубят ориентация от силата на собствените си фантазии. В това състояние някой може да се види от всеки, който има ясновидски способности. Ясновидеца може да вижда човека с астралното си тяло. Той може да се появи и пред други хора, но трябва да е като плътна материя наречена ектоплазма, за да могат да го възприемат. Ектоплазмата се счита за материализиране на астралното тяло и е описана като материя, която е невидима и неосезаема в първично състояние. Тя приема твърдо, течно или газообразно състояние в зависимост от етапа си на конденз.

Един от аспектите на астралното пътуване който в началото на теософията е слабо изследван, но по-късно му се обръща сериозно внимание е т.н. сребърна нишка. Това е нишката с която астралното тяло остава свързано с физическото тяло. Тя е безкрайна, еластична, но здрава нишка, която има деликатен сребрист цвят. Ако тази нишка се скъса ще настъпи смърт. Когато човек наближава физическата си смърт астралното тяло постепенно се изплъзва и се издига над физическото и след това сребърната нишка се прекъсва, за да позволи на по-висшите тела да напуснат. Смъртта се разглежда, като форма на постоянна астрална проекция.

Отвъд астралното теософията различава още 5 нива. Те включват умствено (devachnic), the buddhic, Нирвана и още две нива, които са далеч отвъд нашето разбиране и много рядко са описвани. Задачата на всеки човек е да прогресира през всяко от тези нива.

Рейтинг: 5.0/5 на базата на 3 оценки
прегледи 10445

Препоръчани продукти

Коментари за Астрална проекция

  Подобни статии

  Духовни пътувания

  Духовни пътувания

  Духовният подход към опитността извън тялото Нека първо въведем концепцията за духовно пътуване. Ду...
  Метод на Робърт Монро

  Метод на Робърт Монро

  Съществува една огромна пречка пред изследването на Второто тяло и средата, в която то действа. Това...