PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Изледване на опитността извън тялото

Визията при опитност извън тялто

  1. Визията при опитност извън тялто
  2. Нещо напуска ли тялото по време на ОИТ?
  3. Екстрасензорните възприятия и ОИТ

В края на 60-те години Чарлс Тарт започва първите лабораторни тестове с доброволци, които са преживели опитност извън тялото. В допълнение към физиологичните изследвания той изследвал и спосбността на хората да виждат обекти, които са извън полезрението му. Първото му проучване било с пациентка, която спала в лабораторията в продължение на 4 вечери. Тарт написал на едно листче 5 цифрено число и го поставил на рафт на около 2 метра над леглото и, където тя нямала абсолютно никакъв шанс да го достигне и да види числата. През първата вечер пациентката не е изпитала ОИТ. На втората вечер не е могла да достигне височината на листчето и е видяла само часовника. На третата вечер е имала ОИТ, но е пътувала някъде другаде и накрая на четвъртата вечер духа и се е издигнал до мястото, където било поставено листчето и на сутринта тя съобщила на д-р Тарт, че написаното число е 25132. Това разбира се е било същото число, като вероятността жената да го е отгатнала по случайност е била 1 към 100 000.

Това било достатъчно на Тарт да заключи, че това е нещо паранормално. Вторият участник в изследването на Тарт е бил Робърт Монро, който е посетил лабораторията за 9 сесии, като едва в предпоследната е успял да предизвика ОИТ, като в последствие е успял да предизвика общо 2 ОИТ. По време на първата от тези ОИТ той видял мъж и жена, но без да разпознае кои са те или къде се намират. По време на втората си ОИТ Монро положил по-големи усилия да остане близко до физическото си тяло и успял да види служителка в лабораторията, която следи показанията на апаратурата. С нея бил и мъж, който той не познава и който той описал с подробности след това. Оказало се, че това е съпругът на служителката, който дошъл, за да и прави компания. Монро обаче не успял да види числата на листчето на рафта и поради това не могъл да се направи истински тест  на екстрасензорните му възприятия.

През 1971г. Карлис Осис започнал да планира изследвания на ОИТ в Американското общество за изследване на психиката. Първият човек, който той тестван бил Инго Суан, който посещавал лабораторията 2-3 пъти седмично. Джанет Мичъл го тествала, дали той може да види обект, който е извън полезрението му. На около 5 метра височина била поставена платформа, която била разделена на две и от едната и страна имало много предмети. Суан бил помолен ако може да пропътува разстоянието до там и да види какви са предметите.

След преживяна ОИТ, Суон обикновено прави чертежи на това, което е „видял”. Въпреки, че тези рисунки били далеч от перфектните форми на оригиналните предмети, но били достатъчно близки, като вероятноста той да ги е отгатнал по случайност била изчислена на 1 към 40 000.

Резултатите от тези експерименти били много окуражаващи. От резултатите на Тарт станало ясно, че въпреки трудностите хората участвали в експеримента му видяли правилно числото, което е оставил на рафта над леглото. По-нататъшните му изследвания показали, че визията извън тялото може да бъде толкова объркана и хаотична, колкото и свръхестествените възприятия. Осис помолил всички хора изпитали ОИТ да отидат в Американското общество за изследване на психиката за извършване на тестове. На молбата му се отзовали над 100 човека. Те били тествани дали могат да „пътуват” до отдалечена стая и да видят какви обекти има там. Осис установил, че повечето от тях си мислели, че могат да видят целта, но болшинството сгрешили. Той заключил, че по-голямата част от изживяванията на участниците в проучването му нямали нищо общо с ОИТ.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...