🥗 Актуални продукти в промоция на NEWAGE.BG
Назад до Запознаване с пътуването извън тялото

Колко чести са преживяванията извън тялото?

Две отделни проучвания  по този въпрос са показали много сходни резултати.Първото проучване е проведено от Палмър и Денис. Те са провели своето проучване в град Шартосвил, Вирджиния, който е с население около 35 000 души. В изследването са взели участие 1000 от тях. Въпросът свързан с опитността извън тялото е бил формулиран по следния начин:

Имали ли сте някога преживяване при което усещате, че се намирате извън или далеч от вашето тяло? Ако сте имали такова преживяване, какво е усещането на вашето съзнание, ум и център на информираност на това място различно от физическото тяло? Ако изпитвате съмнения, моля отговорете с Не.

На това запитване 25% от учениците и 14% от останалите участници в проучването отговорили с Да.

Допълнителните данни от това проучване показали, че няма връзка между възрастта и описаните преживявания извън тялото. Палмър намира връзка между употребата на наркотици и преживяванията извън тялото, на която се дължи по-големият процент ученици, които са имали подобно преживяване. Тази връзка получава своето потвърждение в проучване проведено от Тарт. Той направил своето изследване сред 150 лица употребяващи марихуана  и установил че 44% от тях са изпитали преживяване извън тялото. Това доказва, че употребата на наркотици улеснява опитността извън тялото.

Друго подобно изследване е проведено от исландския изследовател Ерлендър Харалдсон. Той избрал на случаен принцип 1157 лица на възраст между 30 и 70 години на които задал 53 въпроса свързани с психиката и психическите преживявания. Във въпросника му бил включен и превод на въпроса на Палмър за опитността извън тялото. Едва 8% от исландците са отговорили на този въпрос с Да.

Проучвания на опитност извън тялото

Автор Година Анкетирани Размер на извадката Отговорили с Да
(абс. число)
Отговорили с Да %
Харт 1954 Студенти по социология 113 28 25
Грийн 1966 Студенти от Саутхемптън 115 22 19
Грийн 1967 Студенти от Оксфорд 380 131 34
Палмър 1975 Шатосвил студенти     25
Шатосвил граждани     14
Тарт 1971 Употребяващи марихуана 150 66 44
Харалдсон 1977 Исландци     8
Блекмор 1980 Студенти 216 28 13
Блекмор 1980 Студенти от Бристол 115 16 14
Ъруин 1980 Австралийски студенти 177 36 20
Биерман и Блекмор 1980 Студенти от Амстердам 191 34 18
Кох 1980 Членове на организацията за изследвания и просвещение     50

 

От таблицата се вижда, че данните са много разнопосочни и почти всяко изследване дава различни резултати. Блекмор дава лична оценка, че средната честота на опитност извън тялото е около 10%. Той заключава, че спокойно можем да кажем, че опитността извън тялото е често срещано явление.

Изследванията показват, че човек който е изпитал веднъж опитност извън тялото е много вероятно да я изпита отново. Повечето цифри в проучванията са по високи в сравнение ако бяха проведени сред населението на случаен принцип.

Грийн сравнява различните групи на населението, за да види дали имат различен брой преживявания извън тялото. Нейното единствено заключение е, че хората преживели опитност извън тялото споделят за преживявания, наподобяващи екстрасензорни възприятия.

Палмър също както Грийн, установява, че многото променливи са без конкретна връзка.  Пол, възраст, раса, политически възгледи, религия, образование, професия и доходи не са обвързани с опитността извън тялото.

Палмър открива значими връзки между преживяванията извън тялото и практикуващите медитация, мистични преживявания или употребяващите наркотици.

Палмър има над 100 човека, които са имали една или повече опитности извън тялото, на които е задавала различни въпроси за изживяването. Те били попитани дали са видели физическото тяло от "отвън" и това е било потвърдено за 44% от опитностите и от 60% от хората. По-малко от 20% от опитностите включват "пътуване“ и по-малко от 30% от хората. Още по-малко са потвърдилите за придобиване информация чрез екстрасензорни възприятия докато са били "извън тяло" - около 14% от хората и 5% от опитностите, или са се явили като видение пред някой друг (по-малко от 10% от хората). Тези резултати потвърждават констатациите на колекцията от случаи: малко от опитностите включват всички характеристики на класическа астрална проекция.

Като цяло опитността извън тялото има положителен ефект за хората, които я преживяват.  Мнозина твърдят, че страха им от смъртта е намалял, а психичното им здраве и социални взаимоотношения са се подобрили, след като са преживели опитност извън тялото. Цели 95% от изпиталите едно преживяване извън тялото искат да повторят своето изживяване.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...